Over Jan de Koning

Jandekoning211

Welkom op de website van Jan de Koning (6 mei 1948 te Delft).

Deze website is een digitaal fotoalbum. Omdat ik vaak de vraag kreeg en krijg: ‘Kan ik de foto’s ook bekijken? is deze site in het leven geroepen. Maar ook om de mogelijkheid te bieden om een flexibele, volledig toegewijde, professionele fotograaf met 40 jaar ervaring in te kunnen huren. Voor fotografie van evenementen zoals sport evenementen en wedstrijden, foto documentaires, huwelijken etc. Natuurlijk hoop ik dat u aan mij denkt als u een fotograaf nodig hebt.

Van vroeger naar nu

Op mijn 14e jaar kocht ik voor maar liefst 250 gulden mijn 1e camera. Een Practica Super TL met een standaard 50 mm. Lens f 2.8. Later volgde de Pentax ES 2 met een 100 mm lens. De Nikon FM werd mijn derde keuze. En Nikon bleef mijn merk. In 2000 begon het digitale tijdperk. Daarvoor, uren in de donkere kamer gestaan, eerst zwart wit films ontwikkelen, en nog dezelfde avond de foto’s afdrukken via mijn 2e hands Leitz vergroter.

Na mijn CIOS-sportopleiding (specialisatie Gymnastiek) fotografeerde ik alles wat ik maar tegenkwam en interessant vond. De fotografie kon ik prima gebruiken voor mijn werk in de sport. Tenslotte zegt een beeld meer dan je met duizend woorden kunt uitleggen. In 1980 ging ik bij de Gymnastiekbond (toen KNGV nu KNGU) werken. Na 8 jaar wisselde ik van gymnastiek naar voetbal. Ik werd medewerker Voetbalontwikkeling en Promotie bij de KNVB in Zeist. Ook bij de KNVB kon men mijn foto’s gebruiken die ik maakte tijdens de vele zelf georganiseerde promotieactiviteiten.

In 2000 werd ik gevraagd om de vaste fotograaf te worden van de KNVB. De Nikon D1 werd mijn eerste digitale reflexcamera met 2 compact-flashkaartjes van 64 MB (kosten toen: 1050 gulden) Uiteindelijk bleef ik 22 jaar in vaste dienst van de voetbalbond en heb alle interlands, portretten en actiefoto’s van alle Nederlandse elftallen mogen maken. Ook zeer vele andere voetbalactiviteiten in binnen en buitenland heb ik gefotografeerd. Alle voetbalfoto’s zijn gebruikt in coachinstructieboeken, posters, folders, jaarverslagen, magazines en voetbalagenda’s. Op mijn website vindt u helaas geen voetbalfoto’s uit mijn KNVB periode. Omdat ik een vaste baan had bij de KNVB zijn alle gemaakte voetbalfoto’s eigendom van de KNVB en mag ik ze niet publiceren

Eind 2010 kon ik met vervroegd pensioen en kan ik mij nu weer heerlijk uitleven in de gymnastiek en turnsport. Tijd om nu eindelijk uit te rusten heb ik niet, ik barst nog van de energie en heb de ambitie om steeds betere foto’s te maken. Ik sport 2/3 maal per week om mijn conditie op peil te houden door hard te lopen en de sportschool te bezoeken. Tijdens de trimlopen zie je weer zoveel mooie dingen die je later weer voor je camera probeert te krijgen.

Gebruikte apparatuur:

Nikon D4 Full Frame Nikon
D4S Full Frame
Nikon  D3S full frame
Telelens 400 mm. f/2.8
Telelens 300 mm. f/2.8 ED VR II
Nikon 85 mm. f/1.4
Nikon zoom 14-24 mm. f/2.8
Nikon Zoom 24-70 mm. f/2.8
Nikon zoom 70-200 VR II f/2.8
Nikon Groothoek 10 mm. f/2.8
Nikon Macro 105 mm. f/2.8
2 Nikon flitsers SB 900
Multiblitz Flash lichtinstallatie 500

Veel kijkplezier

Jan de Koning
Tel: 055 541 75 50
Mobile: 06 204 99 672
E-mail: info@koningfoto.com